Ciasto Ananasowy Migdałek
Moje ciasto z serków Danio było ostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne.
Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna.
Blaszka 24 cm x 24 cm
Składniki na ciasto:
• 5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
• 4 opakowania po 140 g serków Danio
• 500 ml śmietany 36 %
• 2 po 75 g cytrynowe galaretki
Dodatkowo:
• Puszka ananasów
• Słoik dżemu brzoskwiniowego
• 75 g migdał
Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczamy w półtorej gorącej szklanki wody i chłodzimy.
2. Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka.
3. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną, chwile miksujemy.
4. Masę budyniową wykładamy na dno tortownicy i pieczemy 30 minut w 180°C.
5. W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy) oraz schłodzoną galaretkę.
6. Ananasy kroimy w kostkę i łączymy z masą, zostawiając dwa krążki do dekoracji.
7. Biszkopt budyniowy po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat układamy w formie, w której piekliśmy ciasto.
8. Na ciasto wykładamy masę z ananasami i przykrywami drugą połową ciasta.
9. Wierch ciasta smarujemy dżem, dekorujemy ananasem i posypujemy migdałami.
10. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
11. Ciasto gotowe.
12. Smacznego.