Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą
Kultowa potrawa kuchni polskiej
Żurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy oczywiście wychodzi z domowego zakwasu. Przepisów na żurek jest pełno, bo nawet u mnie w domu przyrządza się go w kilku wersjach.
Ta wersja żurku najczęściej pojawia się u nas na co dzień, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy ochotę na sycące i pożywne danie. Przygotowany jest na wywarze warzywnym i zawiera marchewkę, ziemniaki oraz sporą ilość mięsa – tradycyjną oraz białą kiełbasę. Jest to wersja bez jajek, ale jeśli ktoś chce, to nic nie stoi na przeszkodzie, by je tu dodać. Czasami dodaję też boczek wędzony lub frankfurterki zamiast tradycyjnej kiełbasy. Jest gęsty i treściwy!