Grzybowa Shawarma
Jamie Oliver. Moja pasja i zamiłowanie do gotowania zrodziły się w latach… No dawno, kiedy wróciłem z Włoch, gdzie miałem przyjemność żyć przez krótki czas swojego życia. W polskiej telewizji królował Robert Makłowicz i to On był moją pierwszą inspiracją. Następnie oczywiście Gordon Ramsay, któż go nie zna. Kiedy trafiłem na dania, filmy, książki, przepisy Jamie-go, wiedziałem, że takie jedzenie chcę gotować, proste, zwykłe, po prostu dobre. Choć przez ten czas z moją przygodą z gotowaniem, poznałem, oczywiście nie osobiście, wielu szefów kuchni i ich potrawy, to Jamie Oliver jest moim idolem.
👥 – 4
⏰ – 60 minut
🥩 – ❌
Składniki:
Duże pieczarki, grzyby
Cebula pokrojona w płatki
3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
Cytryna drobno pokrojona
Wędzona papryka
Kumin rzymski
Kolendra
Oliwa z oliwek
Placki tortilli
Tahini
Pomidor bez skórki
Avocado
Chili
Sok z limonki
Sól
Pieprz świeżo zmielony
Jogurt rośliny
Sumak
Świeża mięta
Prażona bułka tarta
Przygotowanie:
Czosnek i cytrynę ugnieć na pastę w moździerzu.
Wymieszaj pastę z moździerza z wędzona papryką, kuminem, kolendra i oliwą, nie podaje ilość, ponieważ musisz mieć, tego tyle, by pokryć grzyby i cebulę, które wymieszasz w marynacie.
Następnie nadziewaj na przemian, grzyby i cebulę na patyk od szaszłyków.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw grzyby na ok. 40-60 minut lub, aż będą mocno, naprawdę mocno spieczone.
W międzyczasie pokrój drobno pomidora, chili, avocado i dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem, wymieszaj.
Jogurt wymieszaj z sumakiem.
Kiedy grzyby będą gotowe, poskładaj shawarma w całość.
Placki tortilli posmaruj tahini, nałóż salsę, pokrojone grzyby, kilka kleksów z jogurtu, posyp podsmażona bułka tartą i dołóż kilka listków mięty.
Zwiń placek i możesz go podpiec w piekarniku lub zjeść od razu.
Gotowe.
Smacznego