Przekąskowe Sajgonki
Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego?
Składniki:
• 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• Jajko
• Kilka grzybów Mun
• 10 dag kapusty pekińskiej
• 1 duża marchew
• Sos sojowy
• Sól
• Papryka ostra
• 1 opakowanie papieru ryżowego
• Olej
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut.
2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko.
3. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby.
4. Kapustę drobno poszatkowaną.
5. Marchew obraną i startą na tarce o dużych oczach.
6. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy solą, papryką ostrą, wyrabiamy.
7. Papier ryżowy zanurzamy w wodzie i na środku każdego krążka układamy farsz.
8. Zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia lekko posmarowanym olejem.
9. Wierzch sajgonek również smarujemy delikatnie olejem.
10. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
11. Danie gotowe, podajemy z ulubionym sosem.
12. Smacznego.