Kiwano – wartości odżywcze. Deser z kiwano
Kiwano, ogórek kiwano (Cucumis metulifer) zwany także ogórkiem kolczastym to tropikalny owoc, który przywędrował do nas z Afryki.
Czy warto po niego sięgnąć?
Oprócz intrygującego kształtu zaskakuje bogactem soli mineralnych i witamin. Zawiera cenną witaminę C, A, a także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy.
Obfituje również w liczne składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, mangan. Zatem spożywanie kiwano jest bardzo dobrym sposobem, aby regulować gospodarkę mineralną organizmu.
Posiada właściwości moczopędne, zatem aktywnie usuwa toksyny z organizmu. Przeciwdziała miażdżycy i chorobom układu krążenia, wspomaga prawidłowe działanie wątroby i nerek.
Jest owocem niskokalorycznym – 44 kcal w 100 g.
Warto wrzucić kiwano do koszyka, by urozmaicić codzienną dietę. Idealnie uzupełni poranną owsiankę i każdą inną kaszkę lub śniadaniowy koktajl.
Jest niezwykle dekoracyjny, zatem będzie doskonałym składnikiem deserów.
Ma podobno smak kiwi i banana, ja tego nie wyczuwam, jest jednak bardzo orzeźwiający.
Zjedliśmy kiwano łyżeczką prosto ze skorupki, a następny owoc wylądował w dzisiejszym deserze.