Halloumi w miodzie z przyprawami

Halloumi w miodzie z przyprawami

Halloumi w miodzie z przyprawami

Halloumi pochodzi z Morza Śródziemnego i został po raz pierwszy wyprodukowany na Cyprze w średniowiecznym okresie bizantyjskim, 395–1191 ne. Cypryjczycy polegali na halloumi jako źródle białka, a w wielu wioskach całe społeczność łączyła siły i tworzyły ogromne zapasy halloumi. Przepisy różniły się między wioskami, a każda z nich była dumna ze swojej specjalnej techniki i tajnych składników. Halloumi stało się tak ważne dla życia na wsi, że nawet nazwiska wielu rodzin cypryjskich odzwierciedlają ich rolę w produkcji halloumi, takimi jak Hallumas, Halluma i Hallumakis. Moje nazwisko brzmi inaczej, ale jakby dobrze poprzestawiać litery, wyjdzie… Zapraszam na Halloumi.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.