Porowe kotleciki
Drobiowe kotleciki w aromatycznym sosie porowym.
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 25 dag sera żółtego
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki majonezu
• Sól
• Papryka ostra
• Pieprz
• Tymianek
• Bułka do panierki
• Olej do smażenia
• 1 łyżka oliwy
• Por
• 1 łyżka musztardy sarepskiej
• ½ szklanki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1. Mięso bardzo drobno kroimy, dodajemy starty na tarce o dużych oczach ser, wbijamy jajka, wsypujemy mąki, następnie dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz papryką.
2. Dokładnie mieszamy, robimy duże kotlety i rozpłaszczamy.
3. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
4. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
5. Pozostał nam do zrobienia sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojonego w krążki pora i dusimy. Doprawiamy pieprzem, solą, tymiankiem i łączymy z musztardą oraz śmietaną.
6. Sosem z porem polewamy kotleciki.
7. Smacznego.