Gulasz Piruet
Soczyste kawałki mięsa z aromatycznymi pieczarkami z dodatkiem papryki i groszku. Podane z kluskami śląskimi to doskonała propozycja na pyszny obiad.
Składniki:
• 1 szynka wieprzowa
• 1 kg pieczarek
• Cebula
• 200 ml koncentrat pomidorowy
• Puszka groszku konserwowego
• 2 szt. papryki czerwonej
• 15 dag szynki
• 1 łyżka mąki pszennej
• Olej do smażenia
• Sól
• Chili
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy.
2. Na drugiej patelni prużymy drobno pokrojoną cebulę.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Grzyby łączymy z mięsem i podlewamy wodą.
5. Szynkę kroimy w drobne paseczki, obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do mięsa.
6. Następnie dodajemy bez zalewy groszek i pokrojoną w paseczki paprykę, prużymy.
7. Pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili i zagęszczamy odrobiną wody z mąką.
8. Danie gotowe, idealne do podania z kluskami śląskimi, ryżem lub ziemniakami.
9. Smacznego.