Presnitz ciasto Włoskie z pogranicza Słowenii i Austrii

Presnitz ciasto Włoskie z pogranicza Słowenii i Austrii

Presnitz ciasto Włoskie z pogranicza Słowenii i Austrii

Przepis na Presnitza pochodzi z Friuli Venezia Giulia w północnych Włoszech. Połączenie suszonych owoców, orzechów, czekolady, skórki owoców cytrusowych, cynamonu i rumu są obtaczane w cieście francuskim. Presnitz pochodzi z Castagnevizza (Kostanjevica na Krasu), miasta, które znajduje się tuż za granicą włoską w Słowenii, ale niedaleko friulijskiej miejscowości Gorizia. Przepis znajduje się w kuchni prowincji Triest i Gorycja. Mówi się, że po raz pierwszy został przygotowany dla cesarza Austrii na początku XIX wieku, który rozdawał ciasto – znane wówczas jako Nagroda Księżniczki (preis prinzessin). Warto jednak zauważyć, że w Czechach istnieje miasto o nazwie Pressnitz, które może być prawdziwym początkiem powstania Presnitz. Zapraszam na fantastyczne ciasto, pachnące świętami.

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.