Karkówka pieczona w piwie
Kruche i mięciutkie mięsko w aromatycznym, piwnym sosie z cebulą
Plastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej się ustach wymaga dość długiego pieczenia w piekarniku. Jednak warto na nią poczekać, bo smak jest niepowtarzalny!
Najlepiej podać ją z pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą.
P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta – mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉