Quesadilla z ziemniakami i serem
Tortilla z puree ziemniaczanym i dwoma rodzajami sera
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków tortilli i skleić je za pomocą sera. Ja przeważnie wybieram ten drugi sposób.
Tym razem przygotowałam quesadillę w wersji wegetariańskiej – z ziemniakami oraz smażoną cebulką i dwoma rodzajami sera – cheddarem oraz mozzarellą. Ziemniaki wcześniej gotujemy i tłuczemy na gładkie puree, a następnie łączymy z serami i innymi składnikami. Bardzo ciekawy i nietuzinkowy pomysł na quesadillę… Chrupiące placki tortilli z miękkim wnętrzem.
Tak przygotowaną tortillę pierwszy raz miałam okazję spróbować w restauracji meksykańskiej i bardzo przypadła mi ona do gustu, gdyż smakuje naprawdę znakomicie! Została mi ona podana w towarzystwie ostrego sosu chili oraz kwaśnej śmietany.
Świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa lub danie kolacyjne.