Quesadilla z ziemniakami i serem

Quesadilla z ziemniakami i serem

Quesadilla z ziemniakami i serem

Tortilla z puree ziemniaczanym i dwoma rodzajami sera

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków tortilli i skleić je za pomocą sera. Ja przeważnie wybieram ten drugi sposób.
Tym razem przygotowałam quesadillę w wersji wegetariańskiej – z ziemniakami oraz smażoną cebulką i dwoma rodzajami sera – cheddarem oraz mozzarellą. Ziemniaki wcześniej gotujemy i tłuczemy na gładkie puree, a następnie łączymy z serami i innymi składnikami. Bardzo ciekawy i nietuzinkowy pomysł na quesadillę… Chrupiące placki tortilli z miękkim wnętrzem.
Tak przygotowaną tortillę pierwszy raz miałam okazję spróbować w restauracji meksykańskiej i bardzo przypadła mi ona do gustu, gdyż smakuje naprawdę znakomicie! Została mi ona podana w towarzystwie ostrego sosu chili oraz kwaśnej śmietany.
Świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa lub danie kolacyjne.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.