Sycylijski deser Biancomangiare
Biancomangiare, czyli „białe danie”, ma długą historię, pod koniec XIV wieku było wyrafinowanym daniem większości szlachetnych bankietów europejskich.
Został zrobiony z białego mięsa, zwykle piersi z kurczaka, białej skrobi i cukru. Stojąc wśród kolorowych lub brązowawych potraw ze względu na swój kolor, sprawiał ogromne wrażenie, oczywiście także ze względu na kosztowne składniki.
Biancomangiare to nazwa ogólna, można ją również zrobić z mielonych migdałów, ryżu, białego cukru, białej bułki tartej i przypraw, takich jak imbir i cynamon.
Sycylijska Biancomangiare jest najbardziej znanym i tradycyjnym białym jedzeniem, obecnie we Włoszech, prawdopodobnie pochodzi ze średniowiecznych przepisów wymieszanych z wpływami arabskimi.
Jest to elegancki budyń migdałowy o smaku wody z kwiatu pomarańczy, który można zastąpić wodą różaną lub waniliową, zagęszczoną skrobią kukurydzianą. Skrobia kukurydziana jest dość powszechnie stosowana jako naturalny zagęszczacz do niektórych najbardziej tradycyjnych deserów sycylijskich. Po zrobieniu Biancomangiare możesz ją udekorować cynamonem, orzechami, pistacjami lub owocami. Zapraszam na deser o wyrafinowanym smaku z długą historią.