Ciasto z orzechów laskowych z Piemontu “Torta di Nocciole”
Torta di nocciole to kultowe ciasto z regionu Langhe w południowym Piemoncie. Obszar ten jest szczególnie znany ze swoich doskonałych orzechów laskowych, których najbardziej cenioną odmianą jest Tonda Gentile delle Lange, która ma status IGP i jest ceniona za subtelny smak i idealną konsystencję.
Choć wygląda dość imponująco, jest to w rzeczywistości dość proste ciasto składające się z samych orzechów laskowych, cukru, jajek i masła. Niektóre wersje dopuszczają dodać do mieszanki łyżkę kakao. Oryginalna receptura Torta di Nocciole powstała prawdopodobnie w 1800 roku w miejscowości Cortemilia. Jak to często bywa w zależności od regionu, wioski lub miasta, każdy ma swój własny przepis na ciasto. Jedno jest niezmienne, zapach prażonych orzechów laskowych. Zapraszam na proste, acz przepyszne ciasto.