Hummus – przepis podstawowy
Hummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy – wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję jeszcze do niego nasiona czarnuszki, gdyż lubię ich smak. Jest on popularny na Bliskim Wschodzie, ale coraz częściej można spotkać go i u nas w sklepach oraz restauracjach.
Wykonanie hummusu w domu jest bardzo proste, a jedynie co musi posiadać to mocny blender, gdyż idealny hummus to taki, który na gładką i aksamitną konsystencję. Aby przyśpieszyć sobie pracę możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki, wtedy jego przygotowanie nie przekroczy 15 minut!
Idealnie sprawdzi się nie tylko jako pasta kanapkowa, ale również jako dip do warzyw, słonych przekąsek czy dań. Ma bardzo oryginalny smak, trochę orzechowy z nutą sezamu i czosnku. Osobiście uwielbiam hummus i chyba jestem od niego uzależniona. Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy!