Kurczak curry z mango
Kurczak curry z mango to pyszne danie z kuchni tajskiej. Zadowoli wszystkich miłośników orientalnych smaków. Aromatyczny, słodko-pikantny filet z kurczaka w aksamitnym sosie z mleczka kokosowego rozpływa się w ustach. Niewiele składników, smak doskonały i największa zaleta – do przygotowania łącznie z gotowaniem ryżu nie potrzebujesz więcej niż 30 minut.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 duże mango
1+1 łyżki oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sól, pieprz
1 łyżka startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka mielonej kurkumy
1/3 łyżeczki ostrej papryki
szczypta papryczki chili
pestki granatu – opcjonalnie
Przygotowanie:
filet z kurczaka obrać z powięzi i błonek. Pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawach i 1 łyżce oleju. Dodać starty na tarce imbir i czosnek. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na całą noc
rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Dolać mleko kokosowe, dodać pokrojone w kostkę mango i dusić około 5-6 minut
podawać z ryżem i pestkami granatu