“Flaczki” z kurczaka
“Flaczki” z kurczaka to aromatyczny rosół z mnóstwem przypraw. Sycąca, rozgrzewająca zupa podana z dodatkiem pieczywa to pyszne danie jednogarnkowe.
Oszukane flaczki z tymi prawdziwymi mają niewiele wspólnego, oprócz przypraw i rosołu – podstawy zupy.
Dla mnie to kolejny przepis z cyklu – kuchenny recykling.
Na drugi dzień na pozostałym rosole najczęściej robiłam pomidorową. Tym razem do gotowania bulionu dorzuciłam 2 nóżki z kurczaka i tak powstały dzisiejsze niby “flaczki“.
Danie pycha, polecam!
Składniki:
1,2 l rosołu z kurczaka
2 udka z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
3-4 cm kawałek imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1-2 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
mięso z ostudzonego mięsa udek od dzielić od kości i po kawałku odrywać wzdłuż włókien przy pomocy palców lub widelcem
warzywa z rosołu zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera). Jeśli jarzynkę zużyłaś pierwszego dnia, ugotuj w rosole 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera i pora
w rosole umieścić kawałki mięsa, warzywa, przyprawy, doprawić ewentualnie solą, zagotować
podawać posypane zieleniną z pieczywem