Roladki Alibabki
Dziś proponuję na obiad delikatne mięso z kurczaka z kolorowym farszem w aromatycznym sosie.
Składnik:
• 1 filet z kurczaka
• Serek śmietankowy
• Papryka czerwona
• Marchew
• ½ pęczka szczypiorku
• 2 ogórki konserwowe
• Mąka pszenna do panierki
• Kostka rosołowa
• 2 łyżki sosu sojowego
• 200 ml przecieru pomidorowego
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczach.
3. Do Marchwi dodajemy posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną paprykę oraz ogórki.
4. Mięso smarujemy cienko serkiem a na środku układamy po łyżce warzyw i zwijamy w roladki.
5. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
6. Na drugiej patelni lub w większym garnku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kostki rosołowe, sos sojowy, przecier.
7. Do sosu przekładamy obsmażone roladki i gotujemy.
8. Gdy mięso jest już miękkie, przekładamy roladki do naczynia i a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
9. Na koniec roladki polewamy sosem.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.