Biszkopt z kremem orzechowym
Składniki:
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki erytrytolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
360 g orzechów włoskich
1 kostka masła
3/4 szklanki erytrytolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
1 i 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
1/2 cytryny
2 kieliszki wódki
1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Białka jajek zmiksować na puch ze słodzikiem lub cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 25 minut w piekarnik nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 2 części.
Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem, dodać orzech i gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puch i połączyć z orzechami i kieliszkiem wódki.
Do 3/4 szklanki przegotowanej wody dodać sok z 1/2 cytryny i kieliszek wódki. Biszkopta nasączyć, posmarować konfiturą, przykryć drugą połową biszkopta, nasączyć i posmarować kremem. Udekorować wedle uznania. Schłodzić. Smacznego 🙂