Dorsz w kremowym sosie z porem
Dorsz w kremowym sosie z porami znakomicie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Proste, szybkie danie, idealny obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania użyłam całych porów, razem z zieloną częścią. Musisz wiedzieć, że zielona część pora to skarbnica wartości odżywczych, zawiera ich o wiele więcej niż częściej wykorzystywana w kuchni dolna biała.
Danie jest dietetyczne, ponieważ dorsza nie obsmażałam tylko udusiłam w sosie śmietanowym. Przygotowana w ten sposób ryba jest delikatna i bardzo soczysta.
Składniki:
4 porcje dorsza a’160 g
sól, pieprz, słodka papryka czerwona
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła klarowanego
2 pory
1/2 szklanki bulionu
200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
rybę umyć, osuszyć i poporcjować. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić
zieloną część pora przeciąć wzdłuż na pół i rozchylając zielone liście dokładnie wypłukać ziemię, następnie pokroić w 1-2 cm paski
na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojonego pora przez kilka minut, aż straci objętość. Podlać bulionem, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać, następnie dosmaczyć solą i pieprzem
w sosie porowym ułożyć kawałki dorsza skórą do góry i dusić kilka minut. Po tym czasie dorsza obrócić na drugą stronę, a patelnię przykryć pokrywką. Dusić około 5 minut, aż mięso ryby dojdzie (całkowicie zbieleje)
podawać z puree ziemniaczanym