Bułeczki drożdżowe z nadzieniem daktylowo-chałwowym

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem daktylowo-chałwowym

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem daktylowo-chałwowym

Ostatnie dni zajadaliśmy się bułeczkami drożdżowymi z masą daktylowo-chałwową. Drożdżówki upiekłam bez grama cukru, a i tak były nieprzyzwoicie słodkie. Do uczynnienia drożdży w cieście użyłam miodu, a słodycz nadzienia płynie z daktyli. Smak chałwy uzyskałam przez dodatek tahini do masy daktylowej. Po prostu pychota!

Jeśli masz ochotę na te smaczne bułeczki zapraszam do przepisu 🙂

Składniki na ciasto:
320 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mleka
40 g masła
25 g drożdży
2 łyżki miodu
1/3 łyżeczki soli
1 jajko+1 żółtko

do posmarowania:
1 białko+1 łyżka mleka

Składniki na nadzienie:
150 g suszonych daktyli
woda do namoczenia
2 łyżki tahini

Przygotowanie:
daktyle zalać gorącą wodą w takiej ilości, by je przykryć. Odstawić na 30 minut
ciasto drożdżowe przygotować wg podstawowego przepisu z bloga ze składników j.w.

z połową wody z moczenia daktyli przy użyciu ręcznego blendera zmiksować owoce. Gdyby masa była za gęsta dolać więcej wody. Wymieszać z pastą tahini. Masa powinna być smarowna, ale gęsta
wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt około 55×35 cm. Na połowie ciasta rozsmarować masę daktylową i przykryć resztą ciasta. Złożone ciasto pociąć w 3 cm paski. (jak formować bułeczki? popatrz tutaj). Każdy pasek z osobna skręcić spiralnie wzdłuż własnej osi i zwinąć kształtną bułeczkę zawijając końcówkę pod spód. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na około 20 minut
posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem
piec 25 minut w 180*C do zrumienienia
studzić na kratce

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.