Proziaki

Proziaki

Proziaki

Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam jak mama i babcia czasem wspominała, że w ich domach rodzinnych również takie placki/pieczywo były przygotowywane. U mnie jednak nazywano je sodziakami. Przepisy na proziaki różnią się od siebie. Jedne zawierają jajko inne nie. Jedne są robione na kefirze, inne na śmietanie czy maślance. Ja dziś postanowiłam zrobić proziaki na jogurcie naturalnym, z racji tego, że tylko taki posiadałam. W obecnej sytuacji, związanej z epidemią, gdy należy ograniczać wychodzenie z domu, takie bułeczki świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla kupnych bułeczek. Są pyszne na ciepło z masełkiem i dżemem, lub plasterkiem szynki. Polecam. Oto przepis:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.