Boczniaki “po grecku”

Boczniaki "po grecku"

Boczniaki “po grecku”

Boczniaki to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni. Nic dziwnego, mają wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, min. komplet witamin z grupy B, wykazują działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Są zdrowsze od pieczarek i grzybów leśnych, także nie może ich zabraknąć w zdrowej kuchni.
Na blogu jest już wiele przepisów z boczniakami w roli głównej, ponieważ je lubimy, zresztą wszystkie inne grzyby również. Jeden z moich ulubionych przepisów to “flaczki” z boczniaków. Prawdziwa pychota, przepis znajdziesz tutaj.

Dziś następny, równie smakowity, boczniaki “po grecku”, czyli w aromatycznym sosie warzywnym.
Sos, który idealnie sprawdza się w połączeniu z rybą i mięsem z boczniakami smakuje super. Z puree ziemniaczanym, kaszą lub makaronem to kompletny, pyszny obiad wegeteriański. Polecam!

Składniki:
500 g boczniaków
4 marchewki
1 pietruszka
1 spora cebula
1/2 pora
2 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli+ sól do boczniaków
2 spore szczypty cukru
1 łyżka octu jabłkowego/winnego
pieprz, słodka papryka w proszku
150 ml koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody/bulionu warzywnego
2 łyżki masła ghee
zielenina do podania

Przygotowanie:
warzywa obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i pora pokroić w piórka
na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać przygotowane starte warzywka i podsmażyć razem przez kilka minut. Podlać bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać resztę przypraw: sól, pieprz, paprykę, ocet i koncentrat pomidorowy

w międzyczasie przygotować boczniaki. Podciąć grzybom ogonki i odrzucić, bo są niesmaczne i łykowate. Kapelusze przesmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle. Posolić i oprószyć pieprzem
podawać grzyby z przygotowanym sosem i np. z puree ziemniaczanym

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.