Gulasz z piersi indyka z suszonymi grzybami
Filet z indyka to jedno z najbardziej polecanych mięs przez dietetyków, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Dziś pyszna propozycja – delikatny gulasz w aromatycznym sosie z suszonych borowików. Na pewno macie jeszcze w kuchennych szafkach zapasy suszonych grzybów, czas by je powoli upłynniać.
Prosty do przygotowania posiłek dla całej rodziny.
Polecam!
Składniki:
600 g filetu z indyka
2 łyżki mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki curry
2 łyżki masła klarowanego
2 garście suszonych borowików
1 szklanka bulionu/wody
Przygotowanie:
grzyby opłukać, umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić błonek i powięzi. Pokroić w 2 cm kostkę pokrojone mięso obtoczyć w przyprawach i oprószyć mąką, następnie podsmażyć na rumiano. Przełożyć mięso do rondla na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie dodać starty na tarce czosnek. Zawartość patelni przełożyć do mięsa. Zalać patelnię niewielką ilością wody i cały “smak” zlać do rondla z mięsem. Dołożyć suszone grzyby i wodę z moczenia przelać przez sitko. Mięso powinno być przykryte wodą, dlatego w razie konieczności dolej jeszcze wody dusić do miękkości około 1 godziny przed podaniem można zaprawić kwaśną, zahartowaną wcześniej śmietaną podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree i ulubioną surówką