Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z selera to propozycja na pyszny i tani obiad wegetariański. Pewnie nie uwierzysz, ale kotlety z niepozornego, raczej pomijanego warzywa mogą być tak pyszne.
Robiłam je po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona ich smakiem. Aromatyczny korzeń selera wyjątkowo nadaje się na jarskie kotleciki.

Startego selera podsmażyłam wcześniej na maśle, by wydobyć jego wspaniały smak i spowodować by warzywo zmiękło, bo wtedy łatwiej formować kotleciki.
Podałam z pieczonymi batatami i sosem warzywnym “po grecku”- iście królewski obiad wegetariański. Prawdziwa i super smaczna bomba warzywna! Zapraszam do przepisu!

Składniki:
1 średni seler (350 g)
1-2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka klarowanego masła
1/2 szklanki bulionu/wody
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
masło do smażenia

Przygotowanie:
seler i marchew obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać starte warzywa i smażyć przez kilka minut. Podlać bulionem i dusić do odparowania płynu, aż warzywa nieco zmiękną. Ostudzić do warzyw dodać przyprawy, jajko, płatki owsiane i wymieszać. Jeśli masa jest mało stabilna dodać bułkę tartą wg potrzeby. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia podałam z pieczonymi batatami (przepis na blogu znajdziesz tutaj) i warzywnym sosem “po grecku” (przepis tutaj). Do zestawu pasuje każda ulubiona surówka

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.