Biała kiełbasa pieczona w porach z jabłkami
Biała kiełbasa oprócz żurku i mazurka obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole, zwykle parzona lub gotowana. I choć szczyt popularności przeżywa raz w roku, przed Wielkanocą, proponuję przygotować ją nie tylko od święta.
Wersja pieczona z porami i jabłkami smakuje wyśmienicie.
Z dodatkiem ziemniaczanego puree to pożywny, pyszny i nie wymagający wielkiego nakładu pracy posiłek.
Składniki:
4 kiełbasy surowe białe
2 pory
1 jabłko
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1 szklanka bulionu/wytrawnego cydru
1 łyżka masła ghee/oleju
Przygotowanie:
zagotuj wodę w rondelku z białą kiełbasą, odstaw na około 30 minut
pora od zielonej strony przekrój na pół i wypłucz pod bieżącą wodą wszystkie ziarenka piasku, następnie pokrój w poprzek na 1-2 cm kawałki. Smaż na rozgrzanym maśle kilka minut, aż straci objętość
jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i podziel na ósemki
na dno naczynia żaroodpornego wyłóż por, na to białą kiełbasę i jabłka. Zalej bulionem lub cydrem. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Ustaw piekarnik na grill lub termoobieg i dopiekaj kiełbasę jeszcze 10-15 minut do zrumienienia
podawj z ziemniaczanym puree lub ulubionym pieczywem