Jajka po turecku – Cilbir
Jajka po turecku, czyli cilbir to po prostu jajka w koszulkach ułożone na kołderce z jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku, polane masełkiem z papryką lub chili i posypane świeżymi ziołami. Niektóre przepisy zawierają miętę, tahini, ostrą paprykę, natkę pietruszki, koperek lub sumak.
To bardzo smaczna propozycja śniadaniowa, na pewno Ci posmakuje i być może wejdzie na stałe do śniadaniowego menu.
W ten sposób przygotowane jajka są bardzo wyraziste w smaku i dobrze się prezentują. Na pewno super odmiana dla naszych tradycyjnych jajek sadzonych.
Składniki:
4 jajka “O”
4 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 łyżeczka papryki w proszku/płatki chili
zielony koperek
woda do gotowanis jajek z 1 łyżką octu
Przygotowanie:
jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, by się ocieplił. Zerzeć na tarce ząbek czosnku i wymieszać z jogurtem. Dodać sól i pieprz. Rozsmarować jogurt na 2 talerzykach
zagotować wodę w garnuszku, dodać ocet. Jajko wybić do małej miseczki. Wrzątek zamieszać łyżką wprawiając go w ruch wirowy i wylać jajko z miseczki w wirującą wodę. Gotować 3 minuty. Jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar wody. Ugotować podobnie kolejne 3 jajka
w międzyczasie rozpuścić na patelni masło, dodać paprykę w proszku
na kołderce z jogurtu ułożyć jajka, polać masłem i posypać koperkiem
podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami