Wisienka w Zebrze
Zwykłe ciasto a można trochę wzbogacić o owoce
Składniki:
• 5 jajek
• Niepełna szklanka cukru
• 3 szk. mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Niepełna szk. wody gazowanej
• Niepełna szk. oleju
• 2 łyżki kakao
• 1 szk. wiśni z kompotu drylowanych
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem, dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka
2. Mąkę ( 2 ½ szk.) mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z wodą oraz olejem dodajemy do masy jajecznej ciągle miksujemy
3. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej ½ szk. mąki pszennej
4. Przygotowujemy tortownice 24 cm x 24 cm i nakładamy ciasto łyżką na przemian raz białą masę raz czarną, utykamy wiśnie
5. Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180°C
6. Ciasto gotowe
7. Smacznego