Śliwkowe bułeczki
Coś słodkiego do kawki zawsze jest mile widziane, bułeczki drożdżowe z powidłami
Składniki na rozczyn:
• 10 dag drożdży świeżych
• 2 szklanki mleka ciepłego
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
Składniki na ciasto:
• 4 szklanki mąki pszennej
• 8 żółtek
• Niepełna szklanka cukru
• 20 dag masła
• ½ szklanki mleka
Dodatkowo:
• Powidła
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia
2. Do miski dużej wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy mleko oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
3. Kiedy ciasto już podwoiło objętość, ręką urywamy po kawałku ciasto, w środku umieszczamy po łyżeczce powideł śliwkowych i zawijamy do Dokładnie robiąc, kuleczki
4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
6. Smacznego