Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami

Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybków cieszą się ogromną popularnością nie tylko w świątecznym czasie. Choć ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, myślę że warto je przygotować.

Ostatni słoik kiszonej kapusty został u mnie w bardzo smakowity sposób spożytkowany.

Do krokiecików polecam oczywiście czerwony barszcz. Najprostszy przepis na czysty barszcz wegeteriański znajdziesz również na blogu.

Składniki na naleśniki (8 sztuk):
150 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
150 ml wody mineralnej lekko gazowanej
2 jajka M
szczypta soli
masło klarowane/olej

Składniki na farsz:
500 g kiszonej kapusty
1 listek laurowy
3-4 kulki zieka angielskiego
2 garstki suszonych grzybków
kminek, majeranek
1 cebula
1 łyżka masła ghee

Panierka: 1 jajko, bułka tarta, masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
naleśniki przygotuj wg przepisu z bloga
grzyby namocz w gorącej wodzie
kapustę drobno poszatkuj, umieść w rondlu, dodaj suszone grzyby, przyprawy, podlej niewielką ilością wody z moczenia grzybków i gotuj do miękkości około 20-30 minut, do odparowania płynu. Przestudź
nakładaj po 2 łyżki farszu na naleśnika, boki załóż do środki i zroluj dość ciasno. Podobnie postępuj z następnymi naleśnikami
każdego zrolowanego naleśnika obtocz w rozbełtanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym tłuszczu i smaż krokiety z czterech stron
podawaj z filiżanką gorącego barszczyku

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.