ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM Z MANGO
Puchata, delikatna rolada biszkoptowa z kremem z mango to moja propozycja na weekendowe ciasto.
Biszkopt tradycyjnie w zdrowszej wersji, bo upieczony z mąki orkiszowej jest idealny. Nie pęka przy zwijaniu, ciasto jest elastyczne.
Delikatny biszkopt wypełnia krem z mango. Dla podkreślenia smaku mango zdobi również wierzch rolady z pokruszonymi kawałeczkami słodkiej bezy.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
60 g cukru/ksylitolu
90 g mąki (60 g orkiszowej jasnej+30 g ziemniaczanej)
Składniki na krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
przecier z 1 mango
2 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka/listek żelatyny
1 łyżka amaretto – opcjonalnie
Dodatkowo:
1/2 mango
bezy
Przygotowanie:
jajka ubić z cukrem na puch. Powinny potroić objętość
powoli dodać obie wymieszane mąki i delikatnie mieszać szpatułką, zagarniając ciasto od dołu do góry. Najlepiej w 3 ratach
ciasto wyłożyć na blaszkę, równomiernie rozsmarować. Piec w 180’C 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Gorące jeszcze ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Delikatnie ściągnąć papier, a roladę razem ze ściereczką zwinąć w roladę. Odstawić do przestudzenia
mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować na jednolitą pulpę. Przetrzeć przez sitko
listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Połączyć z przygotoeanym mamgo
serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem, dodać cukier i ewentualnie alkohol. Na koniec przy pomocy rózgi wmieszać pulpę z mango
rozwinąć roladę, posmarować kremem i powtórnie zwinąć. Część kremu zostawić do posmarowania wierzchu rolady. Owinąć w folię i przełożyć do lodówki, przynajmniej na 1,2 godziny, a najlepiej na całą noc
przed podaniem rozmarować na wierzchu rolady pozostawiony krem. Ozdobić kawałeczkami mango i pokruszoną bezą