Szparagowy Raj

Szparagowy Raj

Szparagowy Raj

Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami

6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 6 podłużnych plastrów boczku parzonego
• 1 pęczek szparag
• 330 ml śmietany 30%
• 1 jajko
• 15 dag sera żółtego
• 10 pomidorów koktajlowych
• 1 łyżka curry
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, prużymy 5 minut i odstawiamy na bok
2. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry
3. Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut 180°C w rozgrzanym piekarniku
4. W tym czasie, co piecze nam się mięso robi sos, do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia
5. Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka
6. Danie gotowe
7. Smacznego

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.