Gyros w zupie
Każdy z nas na pewno lubi dania jednogarnkowe, dlatego przygotowałam coś dla was.
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• 1 filet z kurczaka
• ½ opakowania przyprawy Gyros
• Olej do smażenia
• Sól
• Cebula
• 2 papryki czerwone
• 4 ogórki konserwowe
• ½ puszki kukurydzy
• 200 ml przecieru pomidorowego
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• ½ szk. śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie
2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju
3. Po usmażeniu łączymy z ziemiankami
4. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
5. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki
6. Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę
7. Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy
8. Smacznego