Jeżeli przygotowałaś malinowy curd (po przepis zapraszam tutaj) w kilka minut zrobisz przepyszny deser w pucharku. Bazą deseru może być bita śmietana, jogurt grecki, serek mascarpone, twarożek lub mieszanina tych składników.
Pokusiłam się o przygotowanie deseru na niekwestionowanej królowej deserów bitej śmietanie. Lekki, puchaty, kremowy i super smaczny. Kaloryczny?
Nie ma co panikować, bo umiar we wszystkim jest najważniejszy. Tutaj łatwo o rozgrzeszenie, bo śmietanka kremowa posiada szereg właściwości prozdrowotnych. To dobre źródło białka, fosforu i wapnia oraz witamin takich jak witamina A, B2 i B12.
Kup śmietanę o najprostszym składzie, bez dodatków i polepszaczy, minimum 30% tłuszczu. Unikaj śmietan w proszku typu śnieżka lub w sprayu , bo to cała tablica Mendelejewa.
Składniki:
250 ml śmietany kremówki
malinowy curd
1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
świeże maliny
beza- opcjonalnie
Przygotowanie:
dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem przy pomocy miksera. Należy uważać, by nie przebić śmietany. Gdy zacznie rysować i wyraźnie zgęstnieje jest gotowa
podzielić śmietanę na dwie porcje. Połowę śmietany wymieszać z malinowym curdem. Ilość dowolna, najlepiej dodawać porcjami i kosztować
układać w pucharkach na przemian 2 kremy. Dodatkowo ozdobić malinami i pokruszoną bezą
przed podaniem schłodzić w lodówce