Kiszenie buraków to najczęściej oglądany post na moim blogu i pewnie dużo z Was kisi buraki. Po zużyciu zakwasu pozostają buraczki, które przeważnie lądują w koszu.
Niektórzy z wyjadają ukiszone, chrupiące buraczki solo prosto ze słoika, przygotowujecie rozmaite sałatki. Ja nie zrobiłam jeszcze takiej, którą chciałabym powtórzyć, wychodzą średnie w smaku.
Za to z czystym sumieniem mogę polecić wykorzystanie pozostałych po kiszeniu zakwasu buraków do przygotowania koktajlu.
Po zlaniu zakwasu, buraki można spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce i sukcesywnie zużywać.
Kiszone buraczki to bogactwo probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, a witaminy i składniki mineralne oczyszczają i regenerują organizm. Szczególnie polecane osobom z niedokrwistością.
Dla przełamania kwaśnego smaku idealne są słodkie owoce jak np. banan lub mango. Koktajl jest pyszny, polecam!
Składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki ukiszonych buraczków
1 szklanka maślanki/mleka roślinnego/wody
1/2 owocu mango
1 banan
1 marchew
1 cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
marchew i owoce obrać i rozdrobnić na mniejsze kawałki
wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji