Ryba zapiekana z brokułem w mleczku kokosowym

Ryba zapiekana z brokułem w mleczku kokosowym

Ryba zapiekana z brokułem w mleczku kokosowym

Ryba zapiekana z brokułem – szybkie danie na letni obiad. To danie o niskim indeksie glikemicznym, zatem idealne dla cukrzyków, zalecane przy insulinooporności i dla wszystkich dbających o linię.
Do przygotowanie dania wykorzystałam pstrąga łososiowego, a bazę sosu stanowi mleczko kokosowe.

Składniki na 2 porcje:
250 g fileta z pstrąga łososiowego/łososia
150 ml mleczka kokosowego
500 g świeżego brokuła
1 łyżka oliwy/masła
sól, pieprz
gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:
rybę umyć, osuszyć. Posolić i oprószyć pieprzem
brokuła podzielić na różyczki
mleczko kokosowe posolić, dodać pieprz z młynka i tymianek
do naczynia żaroodpornego przełożyć rybę, obłożyć wiórkami masła oraz różyczkami brokuła, zalać sosem. Piec w 200′ C około 20 minut

podawać z ulubioną kaszą: gryczaną, jaglaną, jęczmienną i niskim IG

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.