Ziemniaki Rumcajski

Ziemniaki Rumcajski

Ziemniaki Rumcajski

Pieczone młode ziemniaki, faszerowane kurczakiem, warzywami to moja propozycja na drugie danie obiadowe.

11 porcji
35 minut czas przygotowania

Składniki:
• ½ fileta z kurczaka
• 11 dużych ziemniaków
• Cebula
• 1 papryka czerwona
• 15 dag pieczarek
• 15 dag sera żółtego
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
• Sól
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• Pieprz
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy głęboki otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180°C.
2. Mięso kroimy bardzo drobno, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Cebule obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dojemy drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę, Doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Pod koniec prużenia łączymy z mięsem i dodajemy ketchup.
5. Gotowym farszem napełniamy upieczone ziemniaki i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się ser.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.