Zakręcona Babeczka

Zakręcona Babeczka

Zakręcona Babeczka

Danie robi się szybko, bardzo prosto, wszystko układamy w jednej formie. Filety z kurczaka z fasolką szparagową oraz papryką z dodatkiem serka śmietankowego który sprawia, że potrawa nie jest sucha.

10 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 3 połówki fileta z kurczaka
• Przyprawa do kurczaka
• Sól
• ½ kg fasolki szparagowej
• 6 plastrów sera żółtego
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• Serek śmietankowy
• ½ pęczka szczypiorku
• Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.
3. Mięso układamy w podłużnej formie do pieczenia, tak żeby było przykryte dno, boki z możliwością zawinięcia mięsa do góry.
4. Na mięsie układamy połowę ugotowanej fasolki.
5. Fasolkę smarujemy serkiem śmietankowym.
6. Następnie na serku układamy drobno pokrojone papryki, żółtą oraz czerwoną.
7. Przykrywamy 3 plastrami żółtego sera i układamy pozostałą fasolkę.
8. Brzegi mięsa zawijamy tak żeby przykryć wierzch babki.
9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180°C pod przykryciem. Przykryć folią aluminiową.
10. Po tym czasie wyjmujemy, odwijamy folię i na wierzch kładziemy pozostały żółty ser.
11. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
12. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorkami.
13. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.