Zakręcona Babeczka
Danie robi się szybko, bardzo prosto, wszystko układamy w jednej formie. Filety z kurczaka z fasolką szparagową oraz papryką z dodatkiem serka śmietankowego który sprawia, że potrawa nie jest sucha.
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 3 połówki fileta z kurczaka
• Przyprawa do kurczaka
• Sól
• ½ kg fasolki szparagowej
• 6 plastrów sera żółtego
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• Serek śmietankowy
• ½ pęczka szczypiorku
• Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.
3. Mięso układamy w podłużnej formie do pieczenia, tak żeby było przykryte dno, boki z możliwością zawinięcia mięsa do góry.
4. Na mięsie układamy połowę ugotowanej fasolki.
5. Fasolkę smarujemy serkiem śmietankowym.
6. Następnie na serku układamy drobno pokrojone papryki, żółtą oraz czerwoną.
7. Przykrywamy 3 plastrami żółtego sera i układamy pozostałą fasolkę.
8. Brzegi mięsa zawijamy tak żeby przykryć wierzch babki.
9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180°C pod przykryciem. Przykryć folią aluminiową.
10. Po tym czasie wyjmujemy, odwijamy folię i na wierzch kładziemy pozostały żółty ser.
11. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
12. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorkami.
13. Smacznego.