Bułeczki drożdżowe z truskawkami i różą

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i różą

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i różą

Sezon truskawkowy w pełni, nic zatem dziwnego, że truskawki wylądowały w drożdżówkach. Smak truskawek w bułeczkach wzbogaca dodatek dżemu z płatków róż. Wyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach.
Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą porcją błonnika, bez cukru – pysznie i zdrowo!

Składniki na 12 sztuk:

380 g mąki (200 g orkiszowej 1050+180 g pełnoziarnistej płaskurki)
150 ml mleka
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miodu/cukru
60 g masła
1 jajko+1 żółtko

dodatkowo:
1 szklanka truskawek
3 łyżki dżemu z płatków róż
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
ciasto przygotuj wg przepisu na podstawowe ciasto drożdżowe wg przepisu z bloga z podanych wyżej składników
truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na małe kawałki. Orzechy posiekaj
wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na około 30×50 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj dżemem i rozrzuć pocięte na małe kawałki truskawki. Zwiń w rulon, następnie potnij ostrym nożem na 3-4 cm kawałki i od razu układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę z bułeczkami ściereczką i pozostaw do napuszenia. Bułki lekko docisnęłam dłonią, by podczas pieczenia się nie rozwarstwiały
wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem rozbełtanym z mlekiem i posyp orzechami . Buąki
piecz w 180’C 25 minut do zrumienienia

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.