Placuszki jogurtowe z młodej kapusty

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty są niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Robiłam je po raz pierwszy i nie sądziłam, że będą aż takie pyszne. Ciasto jest delikatne i puszyste, a środek placuszków chrupiący.
Ponieważ młoda kapusta jest ciągle jeszcze młoda koniecznie się skuś na przygotowanie tej super smacznej przekąski. Polecam!

Składniki na 8 placków:
200 g młodej kapusty (mała ćwiartka)
1/2 szklanki jogurtu
1 jajko
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz
tymianek/majeranek
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
kapustę poszatkuj, posól, ugnieć i pozostaw, żeby zmiękła
jogurt wymieszaj z jajkiem i mąką przy pomocy trzepaczki balonowej. Dodaj sodę oczyszczoną, pieprz i tymianek. Na końcu wymieszaj z odciśniętą z wody kapustą
układaj małe porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia
placuszki podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub śmietaną

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.