Orkiszowe pierogi z jagodami i serem
Pierogi z jagodami to must have lipca. Tym razem, by były bardziej treściwe zrobiłam z dodatkiem sera. Tak, czy siak pierogi są na słodko i jest to po prostu pycha!
Tym co nie mają odwagi ulepić pierogów z jagodami podpowiem, że te z dodatkiem sera lepi się dużo łatwiej. Jeśli masz ochotę na więcej smaku zapraszam na pierogi z jagodami i lawendowym jogurtem.
Składniki na około 30 sztuk:
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka masła
1 szklanka jagód
250 g gęstego twarożku+ cukier/lsylitol
do podania: jogurt+cukier/ksylitol
Przygotowanie:
do gorącej wody dodać masło, poczekać aż zmięknie. Z mąki zrobić kopczyk, środek rozgarnąć i porcjami wlewać wodę i szerokim nożem mieszać mąkę z wodę, następnie zacząć ciasto wyrabiać dłońmi. Gdyby ciasto się lepiło podsypać mąką. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie, przykryć miseczką i odstawić przynajmniej na 20 minut
twarożek wymieszać z cukrem, jagody przebrać, wypłukać i osuszyć
ciasto podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek układać porcje sera i jagód, następnie dokładnie zlepić. Układać na ściereczce kuchennej
gotować w dużej ilości osolonej wody licząc kilka minut od wypłynięcia
podawać z jogurtem lub śmietaną