Kopertki schabowe z bobem
Kopertki ze schabu z nietypowym farszem. Zazwyczaj kotlety podaje się jako danie obiadowe z ziemniakami a ja proponuję kotlety nadziewane ziemniakami i bobem.
40 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• ½ kg schabu
• 15 dag bobu
• 3 ziemniaki
• Cebula
• 2 łyżki masła
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, bób myjemy i również gotujemy w osolonej wodzie.
2. Bób po ugotowaniu obieramy z łupinek i przekładamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę.
3. Następnie dodajemy masło, gałkę muszkatołową oraz pieprz i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
4. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
5. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżce farszu i zawijamy w kopertki.
6. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
7. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
8. Kotlety gotowe.
9. Smacznego.