Ciasto Jagodowy Miętusek
Idealna chwila słodkości, którą można delektować się w upalne dni przy filiżance kawy. Posmak mięty i smak jagód to idealne połączenie dla tych, którzy stronią od bardzo słodkich deserów.
Składniki na spód:
• 125 g masła
• 180 g herbatników kakaowych
Składniki na masę jagodową:
• 500 g twarogu sernikowego
• 5 łyżek cukru pudru
• 600ml jagód
• 2 galaretki szafirowe
Składniki na masę miętową:
• 2 galaretki landrynkowe
• Małe opakowanie cukierków miętowych
• 660 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
• 2 galaretki żółte
• 20 listków mięty
• 100 ml jagód
Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie do lekkiego stężenia (dwie szafirowe w jednej szklance wody, dwie landrynkowe w jednej szklance wody, dwie żółte w dwóch szklankach wody)
2. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych herbatników, wykładamy dno tortownicy 24 cm x 24 cm.
3. Następnie robimy masę jagodową, twaróg miksujemy razem z cukrem pudrem, na koniec wlewamy galaretkami szafirowymi, chwilę miksujemy i łączymy z jagodami delikatnie mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki, chwilę chłodzimy w lodówce żeby masa stężała.
4. W tym czasie robimy masę miętową, cukierki przekładamy do rondelka, zalewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż cukierki się rozpuszczą. Studzimy i łączymy z galaretkami landrynkowymi.
5. Śmietany schłodzone ubijamy, dodajemy galaretki połączone z rozpuszczonymi cukierkami. Chwilę miksujemy i wylewamy masę na masę jagodową.
6. Ciasto dowolnie dekorujemy pozostałymi jagodami i listkami mięty.
7. Na koniec polewamy żółtymi galaretkami i 2 godziny chłodzimy ciasto.
8. Smacznego.