Zupa z kurek i młodej kapusty
Polska zupami słynie, ponoć mamy w polskim menu największą ich ilość. Mam dla Was kolejną przepyszną letnią zupę z młodymi warzywami i pierwszymi leśnymi grzybami. Połączenie powstało spontanicznie i jest na tyle interesujące, że dzielę się przepisem. Polecam, jest pyszna!
Składniki na 4 porcje:
1/4 młodej kapusty
250 g kurek
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
4 ziemniaki
1cebula
1 łyżka masła ghee
koperek
kwaśna śmietana/jogurt
1 łyżka domowej vegety z przepisu na blogu
sól, pieprz
Przygotowanie:
warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora w półkrążki, cebulę w piórka, kapustę tradycyjnie w paski. Kurki oczyścić z listków, igiełek i piasku, podciąć nóżki. Przepis na szybkie oczyszczanie kurek znajdziesz na blogu
w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na klarowanym maśle, następnie dodać kurki i podsmażyć
dodać przygotowane warzywa, vegetę i wlać wodę. Gotować do miękkości warzyw około 15-20 mimut. Młode warzywa zazwyczaj szybko są miękkie, lepiej sprawdzić, by się nie rozgotowały
przed podaniem zupę zabielić zahartowaną śmietaną, posypać posiekanym koperkiem