Zupa z kurek i młodej kapusty

Zupa z kurek i młodej kapusty

Zupa z kurek i młodej kapusty

Polska zupami słynie, ponoć mamy w polskim menu największą ich ilość. Mam dla Was kolejną przepyszną letnią zupę z młodymi warzywami i pierwszymi leśnymi grzybami. Połączenie powstało spontanicznie i jest na tyle interesujące, że dzielę się przepisem. Polecam, jest pyszna!

Składniki na 4 porcje:
1/4 młodej kapusty
250 g kurek
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
4 ziemniaki
1cebula
1 łyżka masła ghee
koperek
kwaśna śmietana/jogurt
1 łyżka domowej vegety z przepisu na blogu
sól, pieprz

Przygotowanie:
warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora w półkrążki, cebulę w piórka, kapustę tradycyjnie w paski. Kurki oczyścić z listków, igiełek i piasku, podciąć nóżki. Przepis na szybkie oczyszczanie kurek znajdziesz na blogu
w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na klarowanym maśle, następnie dodać kurki i podsmażyć

dodać przygotowane warzywa, vegetę i wlać wodę. Gotować do miękkości warzyw około 15-20 mimut. Młode warzywa zazwyczaj szybko są miękkie, lepiej sprawdzić, by się nie rozgotowały
przed podaniem zupę zabielić zahartowaną śmietaną, posypać posiekanym koperkiem

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.