Tartaletki jagodowe z ciasta francuskiego
Kolejne ciasto z jagodami w roli głównej. Jagody obrodziły nadzwyczajnie i szkoda nie wykorzystać ich do domowych wypieków. Tym razem błyskawiczne do przygotowania, bo z gotowego ciasta francuskiego z lady chłodniczej. Niewiele fatygi, a efekt fenomenalny.
Składniki na 4 ciacha:
ciasto francuskie 25×25 cm
2 czubate łyżki śmietankowego serka kanapkowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki ksylitolu/cukru
1/2 szklanki jagód
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
serek wymieszać ze śmietaną i cukrem
jagody umyć, przebrać i osuszyć
ciasto francuskie rozłożyć z rolki. Boki ciasta pociąć na 1 cm paski. Pozostałą część podzielić na 4 równe części. Brzegi ciastek przy pomocy pędzelka posmarować wodą i przykleić przygotowane paseczki docięte na odpowiednią długość. Na środek ciastek nałożyć po czubatej łyżeczce serka i rozsypać jagody
ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C przez 20-23 minuty do zrumienienia
przed podanie posypać cukrem pudrem
1 Komentarz