Hiszpańska sałatka – ENSALADILLA RUSA
Z pewnością wielu z was zastanawia się co wspólnego ma sałatka hiszpańska ze szkocką kuchnią? Wszystkim, którzy interesują się trochę historią Szkocji, i co nieco wiedzą o tutejszej kuchni, pewnością nie obcy jest fakt, że wiele z tutejszych dań inspirowanych jest kuchnią francuską. Znana wam z pewnością, popularna tu zupa Cock -a- Leekie, jest takim przykładem. Inspirowana jest ona francuską zupą cebulową. Przepis na jej przygotowanie zamieściłam na blogu w jednym z pierwszych postów.
No dobrze. Jak się ma do tego Ensaladilla? Przyznam się, że nie spotkałam się z tym daniem w typowej szkockiej kuchni. Można ją znaleźć w karcie dań w dobrych restauracjach w Edynburgu czy też Glasgow, serwujących kuchnie z różnych stron świata.
Skąd więc pomysł na zamieszczenie przepisu na nią tym blogu?
Perspektywa oddalających się hiszpańskich wakacji skłoniła mnie do przemyśleń. Skoro nie mogę pojechać na półwysep Iberyjski to zaproszę tamtejszą kuchnię do mojego domu. A ponieważ przepis na tę sałatkę poznałam właśnie tu w Szkocji. Postanowiłam więc oddalić moje wakacyjne tęsknoty rozkoszując się przepyszną Ensaladillia.