Gołąbki z serem w sosie paprykowym
Czy jedliście już kiedyś gołąbki z serem w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam.
Składniki:
• 1 główka kapusty
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 torebka ryżu
• 4 papryki czerwone
• 4 pomidory
• 1 cebula
• Jajko
• 1 marchew
• 15 dag sera żółtego
• 1 łyżeczka Vegety
• Szczypta czosnku
• ½ łyżeczki majeranku
• 6 listków Bazyli
• ½ łyżeczki octu
• Trochę cukru
• ½ szklanki śmietany 18%
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
• 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
1. Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie.
2. Ryz gotujemy w osolonej wodzie.
3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.
4. Gotowy farsz nakładamy na każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
5. W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka
6. Dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pomidory, solimy, zalewamy woda i gotujemy 30 minut.
7. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, czosnek, Vegetę, ocet, cukier, majeranek i liście Bazyli, gotujemy 5 minut. Studzimy i blendujemy
8. Sos ponownie przelewamy do garnka, zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąka i chwilkę gotujemy.
9. Gotowym sosem polewamy gołąbki.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.