Kiełbasiane kotleciki
Nie zawsze kotlety mielone robi się z mięsa, zdradzam Wam sposób na kotlety z białej kiełbasy. Pyszne polecam.
Składniki na kotlety:
• 1 kg białej kiełbasy surowej
• Jajko
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka majeranku
• Bułka tarta do panierki
• Olej do smażenia
Składniki na sos chrzanowy:
• 1 ½ szklanka wody
• 1 kostka rosołowa
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 łyżeczki śmietany 18%
• 2 łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.
3. Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę i zagęszczamy sos.
4. Do sosu wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i gotujemy aż sos zrobi się nam gęsty.
5. Kotleciki podajemy z sosem.
6. Smacznego.