Serowe kotlety w kapuście
Kotleciki robi się prosto, jak ktoś nie lubi sera można pominąć ten składnik. Mięsne kuleczki zatopione w kapuście.
Składniki:
• Mała główka kapusty
• 2 Marchewki
• 10 dag sera żółtego
• ½ łyżeczki Vegety
• ½ łyżeczki octu
• Cukier
• 1 łyżka ketchupu
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 torebka ryżu
• Jajko
• 10 dag sera żółtego
• Bułkę tartą do panierki
• Olej do smażenia
• Sól
• Paprykę ostrą
Sposób przygotowania:
1. Ryz gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.
3. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju.
4. Kapustę myjemy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrana, pokrojoną marchew i gotujemy.
5. Pod koniec gotowania wsypujemy Vegetę, wlewamy ocet, wsypujemy odrobinę cukru, dodajemy ketchup i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Chwile gotujemy.
6. W naczyniu układamy kotlety i kapustę.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.