Czekoladowo miętowy ‘Słonecznik’ – tarta na bazie ciasta filo
Słodycze w Szkocji są naprawdę słodkie. To brzmi jak truizm, ale tak naprawdę jest. Szkoci poczęstowani naszymi wypiekami lub innymi słodkościami zawsze stwierdzą, że jest to dla nich za mało słodkie. Dla nas, z kolei, większość tutejszych słodkości jest przesłodzona i niejadalna. Cóż co kraj to obyczaj.
Dzisiejsza tarta jest na szkocki sposób słodka, ale jej smak przełamałam orzeźwiającymi listkami mięty. Podana w towarzystwie mocnej, niesłodzonej kawy lub lemoniady, z pewnością, większości z was przypadnie do gustu, zwłaszcza, że jej wykonanie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne.
Bazą tarty jest ciasto filo. Można je kupić w każdym supermarkecie. Używam go często do wypieków. Szczególnie lubię serowo – pistacjowe ‘roladki’. Ciasto bardzo szybko się piecze – około 10 minut i jest cudownie chrupiące.