Kapuściane Pizzerki
Kiedy zostanie Wam kapusta od gołąbków lub macie małą kapustę można wykorzystać ją w taki sposób.
Składniki:
• ½ fileta z kurczaka
• Sól
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• Olej do smażenia
• 4 ogórki konserwowe
• 1 papryka czerwona
• ½ puszki kukurydzy
• 200 ml przecieru pomidorowego
• Szczypta Chili
• Mała główka kapusty
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros i prużymy na rozgrzanym oleju.
2. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ogórki konserwowe pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili.
3. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i kroimy w 2 cm plastry.
4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
6. Kapustę po usmażeniu układamy na żaroodpornym półmisku i nakładamy farsz mięsny.
7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy mięso.
8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
9. Gotowe.
10. Smacznego.